Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Co děláte, když je pomník v osobním vlastnictví? Vyhledáváte majitele a žádáte o povolení pomník zveřejnit? Mám na mysli teď konkrétní pomník, protože babička co mi vyprávěla, tak rodina si od jeho pořízení a pochování příbuzného nepřála pomník zveřejňovat. Pomník je stále používán a je tam teď pochován můj děda.
Mě by to nevadilo, jen vím, že nemáme dopustit, aby pomník padl do rukou armády.
Děkuji za odpověď
Pomník v osobním vlastnictví
Re: Pomník v osobním vlastnictví
Trochu nerozumím co je pomník v osobním vlastnictví. Pokud je na veřejně přístupném místě (např. hřbitov), tak jeho vyfocení a publikování fotografie žádný zákon nebrání.
Pokud si někdo nepřeje něco zveřejňovat, zpravidla to neumisťuje na veřejné prostranství.
Pokud jde o nějakou památku, např. v soukromé budově nebo sbírce, pochopitelně musíme mít souhlas majitele nemovitosti ke vstupu, focení a případné publikaci.
Co si mám představit pod pojmem "padl do rukou armády" netuším už vůbec. AČR má památek minimum, zpravidla v rámci útvarů a MO jich nemá o moc víc. A určitě ani MO ani AČR žádné památky násilně od nikoho nepřebírá.
Nejde ve skutečnosti o "rodinný hrob", kde je i voják či legionář? To bych si byl hodně jist, že o takový hrob nebude MO usilovat. Muselo by pak platit hrobové místo.
Pokud si někdo nepřeje něco zveřejňovat, zpravidla to neumisťuje na veřejné prostranství.
Pokud jde o nějakou památku, např. v soukromé budově nebo sbírce, pochopitelně musíme mít souhlas majitele nemovitosti ke vstupu, focení a případné publikaci.
Co si mám představit pod pojmem "padl do rukou armády" netuším už vůbec. AČR má památek minimum, zpravidla v rámci útvarů a MO jich nemá o moc víc. A určitě ani MO ani AČR žádné památky násilně od nikoho nepřebírá.
Nejde ve skutečnosti o "rodinný hrob", kde je i voják či legionář? To bych si byl hodně jist, že o takový hrob nebude MO usilovat. Muselo by pak platit hrobové místo.
Chtěl jsem se jen na to zeptat, protože mi to tak bylo vyprávěno, že nechce babička, aby byl zveřejňován a aby nepropadl státu, nevím jak to správné definovat, prostě aby jsme platili místo. A asi i proto, že je to od známého sochaře V. Suchardy.
Z diskuze chápu - že se jedná asi o hrob na veřejném hřbitově.
Pokud je hrob ve vlastnictví vaší rodiny - těžko může padnout do rukou armády.
Pokud je hrob ve vlastnictví vaší rodiny - těžko může padnout do rukou armády.
Zveřejnění je už to, že je místo přístupné včetně údajů na něm. Tím, že je zapsán v provozní dokumentaci hřbitova (hřbitovní kniha), že za něj platíte. Takže to jestli je či není na webu už nehraje žádnou roli.rasim píše: úte 30. říj 2018 4:29:00 Chtěl jsem se jen na to zeptat, protože mi to tak bylo vyprávěno, že nechce babička, aby byl zveřejňován a aby nepropadl státu, nevím jak to správné definovat, prostě aby jsme platili místo. A asi i proto, že je to od známého sochaře V. Suchardy.
Můžu vás ubezpečit, že stát je ten poslední kdo by měl zájem místo převzít. Musel by se o něj starat a platit za něj, takže to se vážně nikdy nestane.
Pokud to někdy někdo na vaši rodinu zkoušel a vydával se za zástupce státu, tak to na 99% byl podvodník.
ještě doplňuji, že na zemřelé - neplatí pravidla o GDPR