kapa píše:Zdravím
Tento víkend pořádají přátelé z východního Slovenska setkání s tematikou vojenské historie, a jelikož tam pokud vím nikdo jiný z VETSu nebude (kdyžtak mě opravte), připadne mi úkol stručně tam představit činnost VETS. Jelikož do toho ale zase tolik nevidím, poprosil bych vás, jestli byste mi nedoplnili informace které bych potřeboval:
- kolik je v současnosti aktivních lidí v projektu zapojených?
- kolik je zmapovaných, ale nezpracovaných VPM (tedy těch co nejsou na webu)?
- kolik VPM je v ČR celkově (existuje nějaký odhad)?
- jak vypadá spolupráce s oficiální databází ministerstva?
No a klidně přidejte, čím dál by se VETS mohlo pochlubit (třeba nějaké zachráněné VPM?)

Udělám malou prezentaci, pak ju sem dám pro případné pozdější použití při podobné příležitosti.
A odjíždím už v noci ze čtvrtka na pátek - tak bych to potřeboval nejpozději do čtvrtka mít.
Děkuji předem

Ahoj, částečně se pokusím odpovědět.
- Celkem se do projektu zapojilo 318 aktivních přispěvatelů, toto číslo je ale celkové, takže např. letos přispělo alespoň 1x 57 osob. Registrovaných členů spolku je 28 (
http://www.vets.estranky.cz/clanky/spol ... mista_-o_s_), ale jestli se někde povalují přihlášky z Hrušek o nichž jsem tady někde četl, tak je možná o něco vyšší.
- kolik je toho nezapracovaných netušíl, ale jistě jsou to minimálně sta, ale viz. např. Petrova akce v Brně - spíše půjde o tisíce
- odhad je cca 70 000 VPM původních, v současnosti tak do 50 000. Myšleno VPM, ne válečné hroby dle zákona, těch je jistě méně, ale my bereme i hroby osob a podobné věci, které MO nebere (za zákona)
- spolupráce s MO je myslím velmi dobrá, od počátku jsme do ní měli přístup, i v dobách kdy nebyla veřejná, např. já osobně jsem za ČsOL v mimoresortní komisi pro válečné hroby, ovšem pochopitelně nemáme možnost v databázi provádět úpravy, maximálně můžeme upozornit na nesrovnalost - a řešit ji musí samospráva (tedy obec-ORP-kraj). To neznamená nic jiného, že díky mnohem lepší zpětné vazbě bude naše databáze nakonec plnější a přesnější. Což už někdy je
- zachráněné VPM? No jistě je dobré zmínít především Vladimírovou zásluhou obnovená VPM v Radouni (
http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm- ... k/Radoun)a v Mělnickém Vtelně (což na webu ještě není? )
- možná by bylo dobré zmínit těch pár brožur co jsme vydali a občas je i ČsOL vytiskne
- naše letos v útlumu semináře
- provázanost ČsOL (hlavně jednoty Český Brod) a Spolku
- určitě bych zmínil geocaching, který má Brodská jednota v celé ČsOL na starost a který se váže jen na VPM a historii a to včetně geocoinů, které obec nechala vyrobit (a které jsou velmi pěkné)
- prakticky denní aktualizaci (a to už více než dva roky v kuse)
a určitě jsem zase na kupu věcí zapomněl