Pomníček Emilie Zadražilové

Chcete se na něco zeptat? Tohle je to správné místo!
Odpovědět
Royt

Pomníček Emilie Zadražilové

Příspěvek od Royt »

Dobrý den,
jsem nájemníkem v domě v ulici Nad Kajetánkou 82/22 na kterém je umístěn pomníček Emílie Zadražilove (je i na vašich webových stránkách) v dnešních dnech probíhá zateplování domu cizojazyčnými dělníky kterých je naprosto nemožné se doptat, jak hodlají postupovat právě pří upravě okolí pamětní desky. Mám vážné obavy, že se ho možná pokusí uplně zakrýt zateplovací deskou, či se ho zbavit jiným způsobem, což by bylo nanejvíš nedůstojné k památce oběti pražského povstání. Můžete mi prosím poradit, kdo za desku zodpovídá, abych ho mohl případně kontaktovat?

S pozdravem Jan Royt
Uživatelský avatar
martin
Příspěvky: 2118
Registrován: stř 24. bře 2010 16:18:36

Re: Pomníček Emilie Zadražilové

Příspěvek od martin »

Dobrý den, předně díky za Váš zájem i pozornost. Daná deska je evidovaným válečným hrobem (http://www.vets.cz/vpm/18020-pametni-de ... adrazilova), je řádně zavedena v databázi válečných hrobů (http://www.valecnehroby.cz/Evidence/det ... C3%A1&st=1&) a to ji dává jistý status s ochranou. Majitel domu bývá zpravidla i majitelem daného vh (ač to mnohdy ani neví) a měl by v případě nějakých stavebních úprav (zasahujících do vh) informovat MO. Za evidenci tohoto místa odpovídá příslušná městská část, v tomto případě je kontaktní osobou pan František Matějovič, fmatejov@praha6.cz, u něj získáte všechny informace. V případě, že by tomu snad mělo být jinak je zde možnost se obrátit na Pražský magistrát (coby nadřazený stupeň), nebo rovnou na Ministerstvo obrany (http://www.valecnehroby.army.cz/index.html ).
Obecně se dá říci asi toto: místo evidované jako vh není až tak jednoduché zrušit či jen přestěhovat a to i dočasně, ke všemu je nezbytný souhlas MO. Jakékoliv poškození či zrušení je porušením zákona o válečných hrobech (byť sankce jsou více než trapné, zvláště pro movitější část stavebních podnikatelů).

Ještě jednou díky za Váš zájem a v případě potřeby medializovat tento případ (např. uveřejněním fotografií, apod.) jsme tu.
Vladimír
Člen spolku
Příspěvky: 792
Registrován: pon 12. dub 2010 21:03:33

Re: Pomníček Emilie Zadražilové

Příspěvek od Vladimír »

Vážený pane Royte, Vaši informaci předávám p. Matějovičovi z ÚMČ Praha 6 a pevně věřím, že pamětní deska bude zachována.
Děkujeme za Váš zájem.
Vladimír Štrupl, místopředseda Spolku pro VPM
Royt

Re: Pomníček Emilie Zadražilové

Příspěvek od Royt »

Dobrý den,

děkuji Vám všem za důležité informace. Pokusím se kontaktovat pána z bytového družstva, který by měl mít jednání se stavební firmou na starosti. Doufám, že vše proběhne dle zdravého rozumu a nebude potřeba dalších zásahů. Celou situaci budu monitorovat a případně Vás kontaktuji, zašlu foto situace atd. Několikráte jsem pomáhal svému dědovi, dlouholetému členovi Svazu bojovníků za svobodu se zdobením těchto pomníčků na Praze 7, i proto mi památka lidí, jimž jsou věnovány, není lhostejná .

S díky Jan Royt
Vladimír
Člen spolku
Příspěvky: 792
Registrován: pon 12. dub 2010 21:03:33

Re: Pomníček Emilie Zadražilové

Příspěvek od Vladimír »

Dobrý den,
pan Matějovič z ÚMČ Prahy 6 na místě situaci ověřil a upozornil všechny, kterých se to týká, že pamětní desku má úřad v evidenci a že dohlédne, aby zůstala na místě i po rekonstrukci domu. Takže doufám, že vše dobře dopadne.
Pane Royte, můžete mi prosím na adresu vets(zavináč)vets.cz poslat Vaši mailovou adresu? Děkuji.
Vladimír Štrupl, místopředseda Spolku pro VPM
Aliraza142
Příspěvky: 2
Registrován: sob 15. lis 2014 11:11:29

Re: Pomníček Emilie Zadražilové

Příspěvek od Aliraza142 »

Psal jsem panu Šťastnému, který ji fotil, zde je jeho odpověď:

"Ta deska tam je, je ale až ve vchodu do prostor domu. Ne směrem do ulice. Musí se hledat ... "
Odpovědět